Bro Rickywan Melaka
Aktivis Hak Asasi Manusia


Kehidupan tidak semudah yang dijangka kan,meneruskan kehidupan adalah sesuatu keperluan, jangan gentar jika ditindas , jangan mengalah jika tertewas, bangkit dan terus maju ke hadapan,pasti ada sinar yang menanti....
Photobucket
myspace layouts

"Rakan-rakan sekalian, Jika anda seorang yang perihatin, dan ingin hulurkan bantuan kepada mangsa-mangsa alam, sila klik di gambar sebelah atas ini ( Tabung 1 UNTUK ASIA ), membantu demi sesama manusia & insan di muka bumi ini..."


|Tagged| |Mudah| |Facebook| |Friendster| |Yahoo| |Google| |TvLive| |Twitter|

Friday, June 15, 2012
Sogok & Perut Buncit
Assalamualaikum & Salam To All,
Sogok, apa itu sogok? dan buncit apa itu buncit? kedua perkara ini seiringan sebenarnya, kalau tak kene sogok, maka adakah perut akan buncit? makan duit haram atas kepayahan orang lain, itu namanya makan duit haram jadah, akibatnya perut buncit, lebih teruk lagi makan dengan anak bini sekali, itu yang akan menyebabkan perut yang dulu ramping menjadi macam busut, penuh dengan dosa.

Ada kalangan perkhidmatan dalam negara ni memang memerlukan sogokkan atau perkataan lebih manis iaitu rasuah, duit haram yang menjadi tuhan di mata segelintir manusia, kalau x sogok, maka tak jadi la sesuatu benda tu, jika inginkan projek berjuta ringgit, maka rasuah yang menjadi bidaan tertinggi akan mendapat projek tersebut, jika ingin mendapatkan kerja yang baik, sogok baru boleh dapat kerja, kalau inginkan kelulusan segera bagi sesuatu perkara itu, sogokkan menjadi aset penting bagi sesetengah manusia tersebut, diorang tak kisah jika makan duit haram tu, janji untung berlipat kali ganda, kalau tak makan duit haram ni, badan diorang akan menjadi lemah, haha...

Ada sesetengah perkara itu perlukan sogokkan, kalau tak sogok tak dapat nak lulus segera, kalau tak sogok selagi tu kita di kerjakan, selagi tu jadi hamba orang, jadi babu orang, tapi harus di ingat, tuhan ada dimana-mana, maha melihat dan maha mengetahui, azabnya cukup dasyat, tapi manusia mudah alpa, ini bukan cerita kosong, ini apa yang terjadi pada masa sekarang, pasal duit semua boleh settle bro, takde duit lu pergi mampos, siapa nak tolong lu tanpa ringgit, rupiah tak main.

Tapi mana-mana negara pun rasuah ni tetap ada, aku pun dah pernah melaluinya dahulu, tak kisah lah, kalau bukan sogok dengan duit, dengan benda lain pun boleh gak, bukan nak cerita dan ngomong kosong, ini benar-benar terjadi, semua bangsa pun ada melakukan benda terkeji ni, kadang-kadang bukan yang gaji kecil selalu makan rasuah, pangkat datuk-datuk pun makan duit haram ni, makan duit atas keuntungan orang lain tanpa titik peluh sendiri, itu di kira duit haram juga, 1% ke hingga 100% ke, haram tetap haram.

Kalau tak sogok, boleh fail test, kalau dah sogok, tentu boleh lulus bang, haha, sogok duit, sogok tenaga, sogok body pun boleh bang, janji abg settlekan yer......haha, sial, pasal benda kecil pun nak sebat duit orang, rm10 ringgit pun nak sebat dan makan duit orang, korang paham-paham je dah le yer.....


Makan duit haram ni boleh, tapi lepas makan kentut tu bau macam bangkai, perut tu membusung macam sarang anai-anai, tunggu kasi pecah je tentu jalan, makan duit mcm ni tak selamat bro, tunggu kat neraka kita cerita ok bro......zas.............

p/s duit sogok ni datangnya dari perkataan apa eh? hahaha....




 
posted by Rickywan at 11:00 PM | Permalink | 1 comments
Thursday, June 14, 2012
Politik & Tempat Beribadat
Asallamualaikum & Salam To All,
Politik & Tempat beribadat, apakah bezanya dimata manusia dan orang politik?
Kalau bercerita tempat beribadat di pasang bendera parti politik, rasanya ramai yang akan marah, lebih-lebih lagi kalau masjid dijadikan sebagai pusat berpolitik, berceramah dan tempat menghentam orang dan ahli politik, lebih-lebih lagi jika parti politik pembangkang yang menjadikan pusat beribadat sebagai tempat berpolitik, mencemarkan agama, tidak bertamadun la, agama di politik kan la, dan bermacam kecamanan yang di lemparkan kepada parti politik tersebut, kalau parti politik pembangkang, pastinya ia akan menjadi topik hangat, keluar tv, keluar surat khabar dan hentam sana sini.





Gambar kat atas ni adalah bukti berlakunya politik didalam tempat beribadat, adakah pihak politik ini melakukan tindakkan yang wajar? adakah betul apakah yang dilakukan untuk memartabatkan politik di dalam negara ni? kenapa tiada suara-suara sumbang kedengaran didalam tv dan surat khabar? sebab kerana parti politik dari pihak kerajaan? dan bukan nya pembangkang kan? kalau pihak politik pembangkang dah lama diorang kene sepak terajang didalam media kan? tempat beribadat semua sama, tiada tempat beribadat yang boleh dijadikan tempat  berpolitik, kalau nak berpolitik dan meraih undi sekali pun, ia harus la mengikut cara yang betul, bukan bertindak sebegini rupa.

Ada pihak politik yang mempunyai akal, dan ada pihak politik segaja meraih dan mendapatkan sokongan dengan cara murahan.


Kenapa tak de benda macam ni disiarkan ti TV? surat khabar? sebabnya? korang sendiri fikirkan, dan jawapannya ada di mulut anda sendiri..............

So sad.......no hope........
 
posted by Rickywan at 8:09 PM | Permalink | 0 comments
Wednesday, June 13, 2012
Masih Mencari-cari
Assalamualaikum & salam to all,
Masih mencari-cari dan tercari-cari arah dalam kehidupan ni, masih banyak ranjau didepan menanti, hari demi hari aku mencari-cari dan tercari cari sesuatu yang terbaik dalam kehidupan ni, sukar dan semakin sukar, hari demi hari, waktu demi waktu, minit demi minit dan detik demi detik otak ni berlegar mencari sessuatu yang masih belum aku temui, bila tengok orang semua berjaya dalam hidup, segan juga aku jadinya, orang hidup dalam keadaan bahagia, macam senang je kehidupan orang, tapi kenapa kehidupan aku semakin sukar, kadang-kadang buat baik diterima jahat, buat jahat di terima baik pula, rasa pelik hidup dalam dunia ni, perasaan hasat dengki manusia ni sangat menebal, sukar untuk di kikis dan di buang jauh dari hidup manusia bermuka-muka ni.

Kadang-kadang pasal harta pun orang boleh bermusuhan dan berbunuhan kerana duit, kalau bukan kerana duit, semua akan menjadi baik-baik aja, tapi bila duit sudah menguasai manusia, semakin suka manusia membuat pertimbangan dalam hidup mereka, hingga menjerat diri kearah yang tidak baik, sedih tengok macam ni, tapi pada hakikatnya ini adalah kenyataan yang harus ditempuhi dalam hidup, kalau depan kita ayat bukan main manis, belakang kita tuhan sahaja yang tahu bagaimana dan apa yang terjadi, dalam lingkungan keluarga pun terjadi, inikan pula pada orang kebanyakkan, memang benar pepatah, bila siluncai terjun dengan labu-labunya
Read more »
 
posted by Rickywan at 10:18 PM | Permalink | 0 comments
Saturday, June 9, 2012
Dugaan Mendatang..........
Assalamualaikum & Salam to all,
Pagi ni masih kerja lagi seperti biasa, kerja menimbung sejak kebelakangan ni, bukan nak merungut tapi tu la hakikat yang harus ditempuh, kerja tak pernah habis, kalau kerja dah habis jawapnya kene berhenti la kerja, haha, jangan buat pasal, takde keje macam mana nak isi perut ni, pagi ni aku tinggal kan wife aku kat rumah mak aku, wife aku sakit, then aku nak tak nak kene keje gak, sebab nak habiskan kerja, mungkin balik keje awal sikit hari ni, hujan malam tadi bukan main lama, renyai-renyai macam dalam hati aku ni juga sedih je bila tgk wife aku menahan sakit, sekejap-sekejap dia kejutkan aku, kesian betul.

2 minggu lepas mak mertua aku meninggal dunia, setelah berbulan berjuang melawan sakit, akhirnya allah masih lebih menyayangi dirinya, aku redha begitu juga dengan isteri aku, dapat tahu mak mertua meninggal masa tu jam 1 pagi, kelam kabut pergi cari tiket, nasib baik pagi tu aku tiker flight, jadi terus ke LCCT ke Padang indonesia, antara dugaan pada hari tu, memang dalam keadaan pagi yang sejuk dan di selubungi perasaan sedih aku ke rumah mak aku pagi tu, nasib baik adik ipar aku ada kad kredit, terus pinjam dan book flight pagi tu gak, tiket 1 way je masa tu dah hampir rm400, nak tak nak, itu je choice je yang ada, aku terus book dan terus bertolak ke LCCT jam 3 lebih masa tu.

Sampai ke LCCT jam 6 lebih dekat jam 7 pagi masa tu, kalau online book, kene check in sebelum sejam masa penerbangan, so sempat gak pagi tu, drive tak de nak henti-henti sangat pagi tu, takde masa nak rest dan smoking, teruskan perjalanan, kesin wife aku masa tu, aku tgk dia sedih sangat, tapi dia tabah, tak da nak nangis-nangis sangat, kalau kita nangis-nangis sangat itu akan membuatkan lebih sengsara pada arwah si mati, jadi tabah kan hati, aku redah je pagi tu, capai apa je yang sempat pagi tu, terus ke airport.

Banyak dugaan yang harus di tempuh, banyak rintangan yang harus ku gagahi, banyak halangan dan duri ranjau menanti hari demi hari, tak pernah habis dugaan yang mendatang, aku susuri jalan yang berliku ni dengan tabah, kadang-kadang rasa down sangat dengan semua ini, aku rasa feed up, rasa macam nak lari je dari hidup macam ni, tak tahan, tapi kerana wife aku, aku masih bertahan sehingga hari ni, dia dah anak yatim piatu, tiada tempat lain untuk dia mengadu melainkan aku sahaja, so aku akan jaga dia baik-baik macam mana mak dia jaga dia, aku janji pada diri aku sendiri, tiada siapa boleh pisahkan dia dengan aku, melainkan tuhan sahaja......


i love my wife........until end of life.........
 
posted by Rickywan at 9:04 AM | Permalink | 0 comments
Assalamualaikum & Salam Mesra
Assalamualaikum & Salam Mesra,
Hello All,
Lama betul tak berblog, hampir 7 bulan blog ni tersadai, bersarang dan berbusut jadinya blog ni, aku rasa sedih betul bila tengok blog ni hampir berkubur, rasanya banyak jugak blog yang tidak berupdate dan terus berkubur, kesian juga bila tgk banyak betul perubahan pada bahagian profile ni, rasa semacam je, macam ni ke profile baru bloggers? haha, tu la dah lama tak nak menaip dan bercerita kat sini, rasa macam janggal je bila berblog balik, ramai yang tanya kenapa blog ni dulu tak boleh bukak, sebab musababnya blog ni kelmarin kene blog, entah kenapa tiba-tiba domain dia hilang, macam ada pencuri siber nak curi domain aku.

Rasanya ni adalah pemulaan untuk aku menulis kembali, banyak cerita dan ceritera yang ingin aku kongsikan pada korang, tapi pelan-pelan lah eh, aku janji akan berblog kembali dan korang support aku ok.....

Ok aku akan update lagi untuk korang semua, salam dari aku untuk korang semua....

See yeahhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!
 
posted by Rickywan at 8:20 AM | Permalink | 0 comments
Anda boleh terus membaca paparan untuk bulan ini, dengan hanya klik Disini

Dan jika anda mahu melihat paparan yang seterusnya, sila pilih bulan, di bahagian ARCHIVES! di sebelah kanan blog ini. Terima Kasih, Sila Dtg Lagi....
Google
 
Image header © Bro_Rick | Layout design by UjangMD
/* Theme Name: Manhattan Theme URI: http://www.manhattanray.com/manhattan Description: Manhattan 4.2 Version: 4.2 Author: Manhattan Ray Tags: black, white, fixed-width, right-sidebar */ body{ margin:0; font-family: Arial, Helvetica, Georgia, Sans-serif; font-size: 12px; text-align: left; vertical-align: top; background: black; color: white; } body,h1,h2,h3,h4,h5,h6,address,blockquote,dd,dl,hr,p,form{ margin: 0; padding: 0; } #wrapper{ margin: 0 auto 0 auto; width: 1001px; height: 100%; overflow:hidden; padding: 0; text-align: left; background: silver; } #container{ float: left; width: 702px; height: 100%; overflow: hidden; margin: 0 10px 0 20px; display:inline; /* because IE doubles set margins */ font-family: "trebuchet ms",times,arial; font-size: 14px; } #header{ width: 680px; height: 330px; padding: 10px; background:url (http://talianhayat.com/wp-content/uploads/2011/01/redas1.jpg); border: 1px solid black; border-top: 0; margin-bottom: 10px; } /* start: pagemenu */ /* NOTE: Unlike most Suckerfish dropdowns */ /* This code uses the pagemenu division as the */ /* relative datum, not the top list items */ /* Be aware of this, if you play with the pagemenu codes */ #pagemenudiv{ width: 702px; height: 22px; background:#242424; position:relative; } #pagemenudiv ul{ margin: 0; padding: 0; list-style-type:none; } #pagemenudiv ul li{ float:left; text-align:center; } #pagemenudiv ul li a{ display:block; height: 18px; padding-top:2px; padding-left: 5px; padding-right: 5px; border: 1px solid #242424; float:left; font-size:14px; font-family: times,arial; font-weight: 500; text-decoration:none; text-transform: uppercase; color: white; } #pagemenudiv ul li a:hover{ background: white; color: #242424; } /* sub pages below */ #pagemenudiv li ul{ position: absolute; display: none; background: black url(graphics/submenubg.jpg); width:702px; height: 25px; top: 22px; left: 0px; } #pagemenudiv li > ul{ top: 22px; left: 0px; } #pagemenudiv li.over ul, #pagemenudiv li:hover ul{ display:block; } #pagemenudiv li ul a{ border: 1px solid black; font-size:16px; padding-top: 2px; height: 20px; text-transform: none; background: black url(graphics/submenubg.jpg); color: #bbb; } #pagemenudiv li ul a:hover{ background: black url(graphics/submenuhoverbg.jpg); color: #242424; } /* end: pagemenu */ #content{ width: 702px; color: black; } /* start: sidebar codes, except for calendar and links */ #sidebar{ float: left; width: 227px; border: 1px solid black; padding: 10px; background: #e8e8e8; margin: 10px 20px 10px 0; display:inline; /* because IE doubles set margins */ color: black; } #sidebar ul{ list-style-type: none; margin: 0; padding: 0 10px 0 10px; } #sidebar ul li{ margin: 5px; padding: 10px; background: #555; color: #ccc; } #sidebar ul > li{ border: 1px solid black; } #sidebar ul li li{ border: 0px; } #sidebar ul li h2{ background: black url(graphics/sidebarh2bg.jpg); height: 17px; padding-top: 1px; padding-left: 5px; font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 14px; color:#242424; } #sidebar ul ul li{ padding: 0; line-height:24px; } /* end: sidebar codes, except for calendar and links */ #footer{ clear:both; width: 993px; padding:4px; position:relative; background: #323232; color: #bbb; } span.footercredits{ position: absolute; left: 410px; } /* start: anchor/link codes, except for page menu */ #header a{ text-decoration: none; color: #bbb; } #header a:hover{ text-decoration: overline underline; color: #fff; } #content a{ text-decoration: none; color: #343434; font-weight: 600; } #content a:hover{ text-decoration: overline underline; color: #000000; } #sidebar a{ text-decoration: none; color: #ccc; } #sidebar a:hover{ text-decoration: underline overline; color: white; } #footer a{ text-decoration: none; color: #bbb; } #footer a:hover{ text-decoration: underline overline; color: white; } /* end: anchor/link codes, except for page menu */ .aligncenter, div.aligncenter { display: block; margin-left: auto; margin-right: auto; } .alignleft { float: left; } .alignright { float: right; } hr{ border: 1px solid #484848; } acronym{ color: #484848; font-weight: 600; } blockquote{ border-top: 1px solid black; border-bottom: 1px solid black; padding: 10px; margin:10px; background: #b0b0b0; } h1{ font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 24px; padding: 0 0 10px 0; } .post{ padding: 10px 0 10px 0; } .post h2{ font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 18px; } .entry{ line-height: 18px; } p{ padding: 10px 0 0 0; } p.postmetadata{ border-top: 1px solid #444; border-bottom: 2px solid black; margin: 10px 0 0 0; } .navigation{ padding: 10px 0 0 0; font-size: 14px; font-weight: bold; line-height: 18px; } table#wp-calendar{ width: 100%; } .comments-template{ margin: 10px 0 0; border-top: 1px solid #ccc; padding: 10px 0 0; } .comments-template ol{ margin: 0; padding: 0 0 15px; list-style: none; } .comments-template ol li{ margin: 0px; line-height: 18px; padding: 10px; border-bottom: 1px solid #444; } .comments-template ol li.alt{ background: #aaa; border-bottom: 1px solid #444; } .comments-template h2, .comments-template h3{ font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 16px; border-bottom: 1px solid black; } .commentmetadata{ font-size: 12px; } .comments-template p.nocomments{ padding: 0; } .comments-template textarea{ font-family: Arial, Helvetica, Georgia, Sans-serif; font-size: 12px; } .comments-template img{ border: 1px solid black; }