Bro Rickywan Melaka
Aktivis Hak Asasi Manusia


Kehidupan tidak semudah yang dijangka kan,meneruskan kehidupan adalah sesuatu keperluan, jangan gentar jika ditindas , jangan mengalah jika tertewas, bangkit dan terus maju ke hadapan,pasti ada sinar yang menanti....
Photobucket
myspace layouts

"Rakan-rakan sekalian, Jika anda seorang yang perihatin, dan ingin hulurkan bantuan kepada mangsa-mangsa alam, sila klik di gambar sebelah atas ini ( Tabung 1 UNTUK ASIA ), membantu demi sesama manusia & insan di muka bumi ini..."


|Tagged| |Mudah| |Facebook| |Friendster| |Yahoo| |Google| |TvLive| |Twitter|

Wednesday, July 13, 2011
Syukur Alhamdulilah - Part 13
Assalamualaikum & Salam Mesra To All,
Sambungan dari part 12, aku ke Kukup, Johor Baru, perjalanan dari melaka ke kukup mengambil masa 3 jam lebih kalau tak rushing la, kalau bawak kete macam pelesit, rasanya 1 jam lebih boleh sampai, kita family man, laju-laju pun kita fikir nyawa orang lain, lain masa bujang dulu, kalau laju pun mati sorang pun tak da hal, paling kuat kita sorang je yang tanggung akibatnya, tapi sekarang dah kawin ni kalau bini duk sebelah, laju sikit siap la kene hentam, hehehe.....

30.10.2010 bersamaan hari sabtu, kelmarin aku dan wife aku dari Padang sampai ke malaysia pada 30.09.2010, dan pada kiraan aku kalau 30.10.2010 ni ngam-ngam la genap 30 hari wife aku di malaysia, maka harus keluar ke indonesia dan masuk balik ke malaysia nanti, jadi bila sampai di kukup masa nak beli tiket bot untuk ke seberang, pihak jualan tiket tu tak terima passport wife aku, atas alasan dia lambat sehari untuk keluar ke seberang, jadi harus membayar denda, pada kiraan aku kalau 30.09.2010 hingga 30.10.2010 baru 30 hari, jadi kalau di kira balik dengan betul sebenarnya memang 31 hari, sehari lambat pun memang tak boleh, mesti didenda, kalau lambat sehari keluar dari yang di benarkan, makan harus didenda Rm100 untuk sehari.

Bayangkan kalau 30 hari, takda Rm3000?, perghhh bikin duit betul imigresen ni, cukup-cukup di kerat orang luar ni, sedangkan wife aku dah ikut aku sebagai suami dia yang sah, sedikit kelonggaran pun tak boleh diberikan muka, so hari sabtu mana ada kaunter imigresen yang buka untuk bahagian passport, so kaunter yang jual tiket tu cakap kene tunggu hari isnin la baru boleh bayar denda, gila! aku cakap, tak kan dah sampai sejauh ni dari melaka ke kukup ni, perjalanan dari awal pagi jam 4pg, belum tidur-tidur lagi, tak kan nak patah balik ke melaka, memang cilaka jawapnya, sakit betul hati aku masa tu, wife aku pun dah letih, tengok muka dia pun dah pucat, memang seram masa tu rasanya.

Cuba call sahabat di seberang, dia juga seorang imigrasi di sana, dengan harapan boleh menolong, sangkaan aku memang betul, dia tak boleh membantu, tiada siapa lagi rasanya nak diharapkan, jadi alternatif masa tu ada 2 aja, berpatah balik ke melaka ataupun ke Stulang laut, 80km dari kukup ke sana, Stulang laut adalah satu lagi perlabuhan dari malaysia ke singapore, batam dan sekitarnya, jadi lepas berbincang dengan shah ( botak ), kami bersetuju untuk ke Stulang laut, duit minyak lagi, dengan mata mengantuk pula, memang terasa tersiksa dengan semua ni, tapi kesabaran tetap berada disisi aku, selalunya insan yang sabar, pasti ada hikmah disebaliknya.

Maka selepas sampai di Stulang laut, aku ke kaunter tiket untuk membeli tiket di sini, nasib baik kaunter di Stulang laut ni boleh bayar denda untuk kelewatan passport wife aku, denda Rm100, seratus pun seratus la, tak kisah, sebab janji boleh lepas keluar dari malaysia, walaupun kerjanya remeh sikit, nak kene jumpa boss kat situ la, nak photostat passport la, macam-macam, then lepas bayar, baru boleh naik bot keluar dari malaysia, memang memenatkan, masa tu dah jam 11.30pg, mata dah naik kelat jadinya, mengantuk betul, dari Stulang laut aku ke batam, mengambil masa 1jam 30 minit untuk sampai ke batam dari Stulang laut.

Dalam bot bantai membuta aku, tak tahan mata ni mengantuk sangat masa tu, sampai di batam, tinggal sana semalaman then esok nyer masuk ke malaysia balik, dalam banyak-banyak urusan kerajaan yang aku pergi, imigresen malaysia yang paling worst dalam perkhidmatannya, terlalu stright sangat undang-undang dia, dalam serius-serius dalam undang-undang tu pun rupanya masih ada lagi double standard, harap je ada ISO, tapi dari segi perkhidmatan tak sama rata, bayangkan, di perlabuhan kukup tak boleh bayar denda kene tunggu hari isnin, then di perlabuhan stulang laut lain pula ceritanya, boleh pula bayar denda!, tak payah nak tunggu hari isnin!

Heran sungguh kerajaan kita ni, kata 1 malaysia, rakyat didahulukan, jadi kalau rakyat didahulukan, maka takda susahkan rakyat, betul tak? so bila rakyat didahulukan, apa juga permasalah rakyat harus ditangani segera dengan praktikal, bukan secara kene tunggu-tunggu ni, kita nak berusan dengan cepat dan kompentitif, bukan nak cari salah siapa, tapi kalau macam ni la cara urusan kerajaan malaysia, maka memang payah nak maju dalam urusan kerajaan ni, kalau di ikutkan dengan ISO semua harus standard, tiada pengecualian satu pun terhadap rakyat, itu baru betul!

Contoh di Kukup cukup terbukti sistem urusan kerajaan tidak profesional, tidak pro aktif, adakah rakyat didahulukan? tapi pencapaian diorang tercapai pula!, patutlah ramai pendatang kat malaysia ni, sebab mereka masuk secara sah, jadi bila dah terlambat nak keluar kene denda mahal pula, jadi baik diorang duduk secara haram kat sini, lepas kene tangkap pun tak apa, sebab lepas kene tangkap, ada orang bagi makan, tempat tinggal sampai berbulan-bulan, jadi lepas kene tangkap, balik naik kapal besar lagi, percuma plak tu, jadi kenapa diorang nak bayar denda, sebab kerajaan kita murah hati pada orang-orang yang tak ikut undang-undang, sedangkan orang yang betul-betul nak cari jalan penyelesaian secara aman, di buat main-main pula.

Memang betul-betul kecewa dengan ini semua, aku tak boleh terima bagaimana kepenatan dan kepayahan, duit habis banyak kerana kerajaan yang suka buat rakyat susah macam ni, kalaulah aku dapat jumpa PM, tentu akan aku bagi cukup-cukup punya, 1 malaysia tu hanya di bibir sahaja, bukan di dalam hati yang ikhlas membantu rakyat yang ternyata tertindas!


Ikuti sambungan seterusnya di part 14 ya, ok, im going to sleep now, take care everybody....
 
posted by Rickywan at 11:42 AM | Permalink |


0 Comments:


Anda boleh terus membaca paparan untuk bulan ini, dengan hanya klik Disini

Dan jika anda mahu melihat paparan yang seterusnya, sila pilih bulan, di bahagian ARCHIVES! di sebelah kanan blog ini. Terima Kasih, Sila Dtg Lagi....
Google
 
Image header © Bro_Rick | Layout design by UjangMD
/* Theme Name: Manhattan Theme URI: http://www.manhattanray.com/manhattan Description: Manhattan 4.2 Version: 4.2 Author: Manhattan Ray Tags: black, white, fixed-width, right-sidebar */ body{ margin:0; font-family: Arial, Helvetica, Georgia, Sans-serif; font-size: 12px; text-align: left; vertical-align: top; background: black; color: white; } body,h1,h2,h3,h4,h5,h6,address,blockquote,dd,dl,hr,p,form{ margin: 0; padding: 0; } #wrapper{ margin: 0 auto 0 auto; width: 1001px; height: 100%; overflow:hidden; padding: 0; text-align: left; background: silver; } #container{ float: left; width: 702px; height: 100%; overflow: hidden; margin: 0 10px 0 20px; display:inline; /* because IE doubles set margins */ font-family: "trebuchet ms",times,arial; font-size: 14px; } #header{ width: 680px; height: 330px; padding: 10px; background:url (http://talianhayat.com/wp-content/uploads/2011/01/redas1.jpg); border: 1px solid black; border-top: 0; margin-bottom: 10px; } /* start: pagemenu */ /* NOTE: Unlike most Suckerfish dropdowns */ /* This code uses the pagemenu division as the */ /* relative datum, not the top list items */ /* Be aware of this, if you play with the pagemenu codes */ #pagemenudiv{ width: 702px; height: 22px; background:#242424; position:relative; } #pagemenudiv ul{ margin: 0; padding: 0; list-style-type:none; } #pagemenudiv ul li{ float:left; text-align:center; } #pagemenudiv ul li a{ display:block; height: 18px; padding-top:2px; padding-left: 5px; padding-right: 5px; border: 1px solid #242424; float:left; font-size:14px; font-family: times,arial; font-weight: 500; text-decoration:none; text-transform: uppercase; color: white; } #pagemenudiv ul li a:hover{ background: white; color: #242424; } /* sub pages below */ #pagemenudiv li ul{ position: absolute; display: none; background: black url(graphics/submenubg.jpg); width:702px; height: 25px; top: 22px; left: 0px; } #pagemenudiv li > ul{ top: 22px; left: 0px; } #pagemenudiv li.over ul, #pagemenudiv li:hover ul{ display:block; } #pagemenudiv li ul a{ border: 1px solid black; font-size:16px; padding-top: 2px; height: 20px; text-transform: none; background: black url(graphics/submenubg.jpg); color: #bbb; } #pagemenudiv li ul a:hover{ background: black url(graphics/submenuhoverbg.jpg); color: #242424; } /* end: pagemenu */ #content{ width: 702px; color: black; } /* start: sidebar codes, except for calendar and links */ #sidebar{ float: left; width: 227px; border: 1px solid black; padding: 10px; background: #e8e8e8; margin: 10px 20px 10px 0; display:inline; /* because IE doubles set margins */ color: black; } #sidebar ul{ list-style-type: none; margin: 0; padding: 0 10px 0 10px; } #sidebar ul li{ margin: 5px; padding: 10px; background: #555; color: #ccc; } #sidebar ul > li{ border: 1px solid black; } #sidebar ul li li{ border: 0px; } #sidebar ul li h2{ background: black url(graphics/sidebarh2bg.jpg); height: 17px; padding-top: 1px; padding-left: 5px; font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 14px; color:#242424; } #sidebar ul ul li{ padding: 0; line-height:24px; } /* end: sidebar codes, except for calendar and links */ #footer{ clear:both; width: 993px; padding:4px; position:relative; background: #323232; color: #bbb; } span.footercredits{ position: absolute; left: 410px; } /* start: anchor/link codes, except for page menu */ #header a{ text-decoration: none; color: #bbb; } #header a:hover{ text-decoration: overline underline; color: #fff; } #content a{ text-decoration: none; color: #343434; font-weight: 600; } #content a:hover{ text-decoration: overline underline; color: #000000; } #sidebar a{ text-decoration: none; color: #ccc; } #sidebar a:hover{ text-decoration: underline overline; color: white; } #footer a{ text-decoration: none; color: #bbb; } #footer a:hover{ text-decoration: underline overline; color: white; } /* end: anchor/link codes, except for page menu */ .aligncenter, div.aligncenter { display: block; margin-left: auto; margin-right: auto; } .alignleft { float: left; } .alignright { float: right; } hr{ border: 1px solid #484848; } acronym{ color: #484848; font-weight: 600; } blockquote{ border-top: 1px solid black; border-bottom: 1px solid black; padding: 10px; margin:10px; background: #b0b0b0; } h1{ font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 24px; padding: 0 0 10px 0; } .post{ padding: 10px 0 10px 0; } .post h2{ font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 18px; } .entry{ line-height: 18px; } p{ padding: 10px 0 0 0; } p.postmetadata{ border-top: 1px solid #444; border-bottom: 2px solid black; margin: 10px 0 0 0; } .navigation{ padding: 10px 0 0 0; font-size: 14px; font-weight: bold; line-height: 18px; } table#wp-calendar{ width: 100%; } .comments-template{ margin: 10px 0 0; border-top: 1px solid #ccc; padding: 10px 0 0; } .comments-template ol{ margin: 0; padding: 0 0 15px; list-style: none; } .comments-template ol li{ margin: 0px; line-height: 18px; padding: 10px; border-bottom: 1px solid #444; } .comments-template ol li.alt{ background: #aaa; border-bottom: 1px solid #444; } .comments-template h2, .comments-template h3{ font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 16px; border-bottom: 1px solid black; } .commentmetadata{ font-size: 12px; } .comments-template p.nocomments{ padding: 0; } .comments-template textarea{ font-family: Arial, Helvetica, Georgia, Sans-serif; font-size: 12px; } .comments-template img{ border: 1px solid black; }