Bro Rickywan Melaka
Aktivis Hak Asasi Manusia


Kehidupan tidak semudah yang dijangka kan,meneruskan kehidupan adalah sesuatu keperluan, jangan gentar jika ditindas , jangan mengalah jika tertewas, bangkit dan terus maju ke hadapan,pasti ada sinar yang menanti....
Photobucket
myspace layouts

"Rakan-rakan sekalian, Jika anda seorang yang perihatin, dan ingin hulurkan bantuan kepada mangsa-mangsa alam, sila klik di gambar sebelah atas ini ( Tabung 1 UNTUK ASIA ), membantu demi sesama manusia & insan di muka bumi ini..."


|Tagged| |Mudah| |Facebook| |Friendster| |Yahoo| |Google| |TvLive| |Twitter|

Saturday, July 2, 2011
Syukur Alhamdulilah - Part 8
Assalamualaikum & Salam Mesra To All,
Hari ke - 7 aku di Padang, 27.10.2010, tiada seorang pun teman atau keluarga aku yang ikut serta ke majlis nikah aku di sini, aku bergerak secara solo je, walaupun ada teman-teman pada mulanya yang nak ikut aku ke sini ( Padang ), tapi akhirnya semuanya cakap kosong je, sedih juga pada mulanya, sebab aku sorang diri kat sini, tapi kerana aku cuba harungi semua ni dengan tabah, berkat doa aku, aku berjaya juga survive hingga hari ke - 7 ni, alhamdulilah syukur.....

Hari ni pagi yang cukup cerah, matahari menujukkan mukanya, pagi ini juga aku akan ke Kantor agama di daerah Padang untuk mendaftarkan nikah aku, jam 8pg aku sampai di KOA, iaitu kantor agama disini, sampai di kantor agama kat sini, aku harus pula menunggu Ungku sampai, nasib baik abg han dan wife aku ada ikut sekali untuk urusan pendaftaran, lebih dari 15 minit, Ungku sampai, dan bawa aku dan wife aku masuk ke dalam kantor agama, disini juga perlu ada borang yang harus di isikan, setelah di isi borang dan didaftarkan sebagai calon akad nikah, aku dibawa oleh Ungku dan pasangan-pasangan lain ke dalam sebuah bilik, bilik tu sebenarnya bili kursus atau ceramah untuk pasangan-pasangan yang akan bernikah, kira pra nikah lebih kurang macam tu la.

So lebih kurang ada 4 pasangan waktu tu termasuk aku yang akan menjalani ceramah dan kursus agama masa tu, yang berikan ceramah dan kursus tu Ungku dan sahabatnya, jadi agak tidak gentar sangat sebab ada pakcik sendiri yang berikan kursus tu, jadi lebih kurang 3 jam diberikan kursus dan ceramah tentang rumahtangga dan tanggungjawap sebagai suami atau isteri, selesai sudah kursus tu, alhamdulilah, banyak juga pengetahuan dan pengalaman yang dikongsikan dan diberikan sewaktu ceramah tu, memang bagus untuk kesedaran pasangan-pasangan yang ingin mendirikan rumahtangga, syukur dapat kelas agama macam ni, lebih-lebih lagi orang baru macam aku, yang masih mentah dalam soal dan bab agama ni.





Kanto Agama Daerah Padang, Tempat pendaftaran Pernikahan, kepala KOA.


Selesai urusan kursus dan ceramah tadi, aku di bawa oleh Ungku dan wife aku untuk berjumpa dengan Pak Aslan, Pak Aslan ni ketua atau kepala KOA, lebih kurang macam KADI kalau kat malaysia, orangnya agak serius dan tegas, soalan-soalan yang diajukan kepada aku, aku jawap dengan jujur dan tepat, maklum la orang luar nak bernikah dengan orang tempatan ( indonesia ) ni memang banyak soalnya, jadi aku berikan jawapan yang terlintas dalam benak kepala otak aku je, lebih sejam dia soal, dia cungkil, dia gelodak aku dengan pelbagai soalan, aku jawap.

So nak ditetapkan masa nikah, jadi aku sepakat dengan orang rumah aku nak bernikah pada hari tu juga, jadi masanya sahaja yang belum di tentukan, cuma kepala KOA je yang boleh tentukan masanya, jadi aku menunggu dengan penuh sabar, kalau dapat bernikah pada hari tu juga, mudah sikit urusannya, sebab 3 hari lagi aku dah nak pulang ke Malaysia, jadi kalau settle cepat lebih baik, jadi lepas asar jadinya, lebih kurang jam 5 macam tu, so aku, wife dan abg han cepat-cepat pulang ke rumah untuk membuat persiapan untuk penikahan aku dan wife aku nanti, waktu semakin suntuk, jadi segala benda harus di uruskan dengan cepat dan teratur.

Mak mertua aku yang banyak mainkan peranan, cepat dia bertindak melakukan apa yang terdaya dan termampu, aku jua turut serta, wife aku di mekap oleh mak andam didalam bilik, aku dah siap pakai baju long sleave dan songkok menunggu Pak Asalan ( Kadi ) untuk datang menikahkan aku berdua, so jam 5.15ptg, Pak Aslan sampai bersama dengan Ungku, so orang-orang kampung, saudara mara terdekat dan saksi-saksi akad nikah semua dah siap sedia, diajarnya aku bagaimana ingin mengucapkan akad nikah, diajarnya berulang kali dan di ikuti oleh aku, setelah semua selesai, aku cuba buat kali terakhir, bagi melancarkan lagi ucapan akad nikah tersebut.

" Aku terima menikahi Rani Dewi Ajis Bte Ajis, dengan mas kawen seprangkat alat solat tunai " harus dengan sekali nafas tak boleh tersekat-sekat, aku paham cara untuk akad nikah ni, sebab ramai kawan aku kawen aku ada tengok macam mana diorang nikah, cuma kali ni aku gementar pula, pucat siot, memang rasa meremang bulu roma, mau tidak ni la kali pertama dan terkahir kalau di izinkan tuhan aku bernikah, so satu keputusan yang amat besar yang harus aku lakukan sebagai seorang lelaki yang akan bergelar suami sebentar lagi.

Setelah 3 kali aku berakad nikah didepan Pak Aslan tadi, akhirnya aku di ijabkabulakan, syukur alhamdulilah rasanya, lega beban yang aku tanggung didada aku tadi, rasa gembira tidak terkata, aku toleh ke sebelah, tengok muka isteri aku ketika itu sayu sangat, di salam dan diciumnya tangan aku, menandakan aku sah menjadi suami dia dan dia sah menjadi isteri aku akhirnya, selesai itu bacaan doa oleh Ungku didengarkan, dan kita semua mengaminkan sahaja, alhamdulilah, alhamdulilah, alhamdulilah itu ucapakan mulut aku ketika itu.

Selesai bacaan doa, semua siap sedia untuk berfoto, aku dan wife aku serta kaum kerabat dan sanak saudara semua berfoto, lama gak masa berfoto tu, ikut turn by turn, selesai berfoto, semua hadirin bersiap sedia untuk menjamu selera, masakan dari mak mertua aku dan orang kampung, kenduri kecil-kecilan sahaja aku lakukan, sebab taknak buat besar-besar, buat apa berberlanja besar-besaran, janji semua dah selesai dan aku telah menjadi suami yang sah pada isteri aku, jadi aku syukur dengan apa yang aku dapat, takda sedikit cacat celanya pada majlis tu aku simpan dalam hati, takda masalah pun sebenarnya, semuanya lancar.......





Aku dan Wife aku mendengar penjelasan sebelum akad nikah dijalankan.





Akad nikah sedang berlangsung.





Selesai akad nikah, bacaan doa oleh Ungku.





Mas kawen seperangkat alat solat diserahkan oleh aku kepada wife aku.





Wife aku bersalaman dengan aku selesai menerima mas kawen.


Alhamdulilah Syukur padamu Ya Allah.......


Tunggu eh cerita selanjutnya pada part ke - 9 nanti, tunggu tau, jangan tak tunggu, hehehehe......
 
posted by Rickywan at 4:33 PM | Permalink |


0 Comments:


Anda boleh terus membaca paparan untuk bulan ini, dengan hanya klik Disini

Dan jika anda mahu melihat paparan yang seterusnya, sila pilih bulan, di bahagian ARCHIVES! di sebelah kanan blog ini. Terima Kasih, Sila Dtg Lagi....
Google
 
Image header © Bro_Rick | Layout design by UjangMD
/* Theme Name: Manhattan Theme URI: http://www.manhattanray.com/manhattan Description: Manhattan 4.2 Version: 4.2 Author: Manhattan Ray Tags: black, white, fixed-width, right-sidebar */ body{ margin:0; font-family: Arial, Helvetica, Georgia, Sans-serif; font-size: 12px; text-align: left; vertical-align: top; background: black; color: white; } body,h1,h2,h3,h4,h5,h6,address,blockquote,dd,dl,hr,p,form{ margin: 0; padding: 0; } #wrapper{ margin: 0 auto 0 auto; width: 1001px; height: 100%; overflow:hidden; padding: 0; text-align: left; background: silver; } #container{ float: left; width: 702px; height: 100%; overflow: hidden; margin: 0 10px 0 20px; display:inline; /* because IE doubles set margins */ font-family: "trebuchet ms",times,arial; font-size: 14px; } #header{ width: 680px; height: 330px; padding: 10px; background:url (http://talianhayat.com/wp-content/uploads/2011/01/redas1.jpg); border: 1px solid black; border-top: 0; margin-bottom: 10px; } /* start: pagemenu */ /* NOTE: Unlike most Suckerfish dropdowns */ /* This code uses the pagemenu division as the */ /* relative datum, not the top list items */ /* Be aware of this, if you play with the pagemenu codes */ #pagemenudiv{ width: 702px; height: 22px; background:#242424; position:relative; } #pagemenudiv ul{ margin: 0; padding: 0; list-style-type:none; } #pagemenudiv ul li{ float:left; text-align:center; } #pagemenudiv ul li a{ display:block; height: 18px; padding-top:2px; padding-left: 5px; padding-right: 5px; border: 1px solid #242424; float:left; font-size:14px; font-family: times,arial; font-weight: 500; text-decoration:none; text-transform: uppercase; color: white; } #pagemenudiv ul li a:hover{ background: white; color: #242424; } /* sub pages below */ #pagemenudiv li ul{ position: absolute; display: none; background: black url(graphics/submenubg.jpg); width:702px; height: 25px; top: 22px; left: 0px; } #pagemenudiv li > ul{ top: 22px; left: 0px; } #pagemenudiv li.over ul, #pagemenudiv li:hover ul{ display:block; } #pagemenudiv li ul a{ border: 1px solid black; font-size:16px; padding-top: 2px; height: 20px; text-transform: none; background: black url(graphics/submenubg.jpg); color: #bbb; } #pagemenudiv li ul a:hover{ background: black url(graphics/submenuhoverbg.jpg); color: #242424; } /* end: pagemenu */ #content{ width: 702px; color: black; } /* start: sidebar codes, except for calendar and links */ #sidebar{ float: left; width: 227px; border: 1px solid black; padding: 10px; background: #e8e8e8; margin: 10px 20px 10px 0; display:inline; /* because IE doubles set margins */ color: black; } #sidebar ul{ list-style-type: none; margin: 0; padding: 0 10px 0 10px; } #sidebar ul li{ margin: 5px; padding: 10px; background: #555; color: #ccc; } #sidebar ul > li{ border: 1px solid black; } #sidebar ul li li{ border: 0px; } #sidebar ul li h2{ background: black url(graphics/sidebarh2bg.jpg); height: 17px; padding-top: 1px; padding-left: 5px; font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 14px; color:#242424; } #sidebar ul ul li{ padding: 0; line-height:24px; } /* end: sidebar codes, except for calendar and links */ #footer{ clear:both; width: 993px; padding:4px; position:relative; background: #323232; color: #bbb; } span.footercredits{ position: absolute; left: 410px; } /* start: anchor/link codes, except for page menu */ #header a{ text-decoration: none; color: #bbb; } #header a:hover{ text-decoration: overline underline; color: #fff; } #content a{ text-decoration: none; color: #343434; font-weight: 600; } #content a:hover{ text-decoration: overline underline; color: #000000; } #sidebar a{ text-decoration: none; color: #ccc; } #sidebar a:hover{ text-decoration: underline overline; color: white; } #footer a{ text-decoration: none; color: #bbb; } #footer a:hover{ text-decoration: underline overline; color: white; } /* end: anchor/link codes, except for page menu */ .aligncenter, div.aligncenter { display: block; margin-left: auto; margin-right: auto; } .alignleft { float: left; } .alignright { float: right; } hr{ border: 1px solid #484848; } acronym{ color: #484848; font-weight: 600; } blockquote{ border-top: 1px solid black; border-bottom: 1px solid black; padding: 10px; margin:10px; background: #b0b0b0; } h1{ font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 24px; padding: 0 0 10px 0; } .post{ padding: 10px 0 10px 0; } .post h2{ font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 18px; } .entry{ line-height: 18px; } p{ padding: 10px 0 0 0; } p.postmetadata{ border-top: 1px solid #444; border-bottom: 2px solid black; margin: 10px 0 0 0; } .navigation{ padding: 10px 0 0 0; font-size: 14px; font-weight: bold; line-height: 18px; } table#wp-calendar{ width: 100%; } .comments-template{ margin: 10px 0 0; border-top: 1px solid #ccc; padding: 10px 0 0; } .comments-template ol{ margin: 0; padding: 0 0 15px; list-style: none; } .comments-template ol li{ margin: 0px; line-height: 18px; padding: 10px; border-bottom: 1px solid #444; } .comments-template ol li.alt{ background: #aaa; border-bottom: 1px solid #444; } .comments-template h2, .comments-template h3{ font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 16px; border-bottom: 1px solid black; } .commentmetadata{ font-size: 12px; } .comments-template p.nocomments{ padding: 0; } .comments-template textarea{ font-family: Arial, Helvetica, Georgia, Sans-serif; font-size: 12px; } .comments-template img{ border: 1px solid black; }