Bro Rickywan Melaka
Aktivis Hak Asasi Manusia


Kehidupan tidak semudah yang dijangka kan,meneruskan kehidupan adalah sesuatu keperluan, jangan gentar jika ditindas , jangan mengalah jika tertewas, bangkit dan terus maju ke hadapan,pasti ada sinar yang menanti....
Photobucket
myspace layouts

"Rakan-rakan sekalian, Jika anda seorang yang perihatin, dan ingin hulurkan bantuan kepada mangsa-mangsa alam, sila klik di gambar sebelah atas ini ( Tabung 1 UNTUK ASIA ), membantu demi sesama manusia & insan di muka bumi ini..."


|Tagged| |Mudah| |Facebook| |Friendster| |Yahoo| |Google| |TvLive| |Twitter|

Friday, October 7, 2011
Serampang Dua Mata & Musuh Dalam Selimut


Salam to all & good day,
Dalam zaman kerja sekarang, siapa yang pandai cakap dan kuat bodek dia memang boleh hidup, kalau x buat kerja pun dia masih boleh bernafas dengan baik, sedangkan orang yang kerja macam nak mampos bertungkus lumus siapkan kerja untuk bos dia masih tidak di hargai, macam-macam perangai aku lihat zaman sekarang, di tempat kerja aku banyak orang macam tu, hampir 9 tahun aku kerja kat sini dan macampmaca karenah manusia aku dah jumpa, cuma kadang-kadang tak nak campur je, janji kerja aku siap then tu dah bersyukur buat aku seharian bekerja ni.

Tapi membosankan orang yang selalu anggap diri dia tu hebat sangat, rasa kebal bila dia ingat dia macam bagus sangat, ada org macam ni dalam dunia lagi, heran kenapa dia harus berperangai macam tu, depan bos tunduk baik, belakang bos bukan main lagi, heran...dan heran....bila kerja lebih sikit je cakap bukan main, asik ada keje banyak, ada meeting kene attend dan kene wakil kan bos la, apa la, sedangkan itu dah memang dan tentu kerja dia, tapi dia nak bising-bising, kenapa dia nak bising? dia bising sebab dia rasa dia bagus, sebab dia yang hebat dan dia la bos, sedangkan kita ni kuli batak, dia je yang bagus nau.

Tapi orang yang cakap banyak dia la yang nothing, tong kosong, bunyi je lebih, tapi habuk pon tarak, dah la tong kosong, tapi mulut memang macam palat sangat, ketuk-ketuk ada je bunyi, rahsia orang pun dia nak heboh satu kampung, sampai semua orang tahu seseorang tu dapat apa dalam review tahunan ni, itu pun dia nak kecoh dan cakap dengan orang, memang benda tu rahsia, tapi dia nak jugak entertaint benda macam tu, sakit hati jugak dapat org macam ni kerja dalam satu team.

Ada bos lama aku call kelmarin, dia dulu bos aku, aku senang kerja dengan dia sebenarnya, tapi orang cakap kalau bos baik ni tak lama kerja, jadi memang betul, 3 tahun je dia kerja dia bongkau, dia dapat offer lebih baik dari sini, then dia pergi, bulan lepas dia ada call aku, dia ajak aku kerja kat tempat dia, dia cakap dia boleh berunding dengan aku, dia nak aku join dia sebab dia kenal aku, sebab dia tahu macam mana cara aku bekerja dan sebagainya, jadi aku bukan nak cakap besar la, kalau aku kerja, bukan sekadar 100% aku berikan , malah lebih daripada itu aku akan fokus dengan kerja aku kalau aku betul-betul berminat dengan kerja yang aku buat sekarang atau dulu.

Jadi aku sharing benda baik dengan kawan, sorang ni pun aku cakap la dengan dia, walaupun aku tahu perangai dia memang palat, jadi aku ingat dia just senyap dan kalau dia minat nak join pon aku tak kisah la, sebab rezeki buat apa nak kedekut kalau dapat kebaikkan biarlah sama-sama kan, tadi aku jumpa seoarang kawan, kawan ni kawan aku jugak dan kepada mangkuk palat ni, jadi kawan ni pon tanya aku, dia cakap kawan aku si X ada tak citer pada ada keje baru dan bos aku ni ada call si X ni, aku terkejut beruk la, sebab tetiba je org lain punya cerita, tetiba dia dapat nama, dah sorang kawan ni siap cakap kalau aku cabut dia pun nak ikut, aku cakap bos tu yang call aku, dan bukan dia call si mangkuk X ni, jadi nampak macam si mangkuk X macam nak dapat nama, dia nak sangat hebohkan citer konon nya dia lah yang bagus sorang.

Memang susah nak percaya dengan orang macam ni, sungguh bahaya dekat dengan orang macam ni, betul orang cakap, lagi rapat kawan kita tu, dan dia tahu hujung dan pangkal hidup kita, lagi senang dia nak attack, aku cukup heran dengan manusia macam ni, manusia macam ni baik gantung je sampai mati, tak pun rejam dengan batu, biar dia mati dan rasa sakit, baru dia tau hidup kat dunia ni tak payah nak sibuk jaga hal tepi kain orang, orang yang menyampai dan penyampai berita daripada seorang ke seorang tu memang bahaya, ada betul dan ada yang tak betul, tu yang bahaya betul kan?

Aku harus berhati-hati mulai sekarang dengan semua orang, depan manis, belakang pahit macam hempedu, hawau punya orang mcm ni......
 
posted by Rickywan at 6:36 AM | Permalink |


0 Comments:


Anda boleh terus membaca paparan untuk bulan ini, dengan hanya klik Disini

Dan jika anda mahu melihat paparan yang seterusnya, sila pilih bulan, di bahagian ARCHIVES! di sebelah kanan blog ini. Terima Kasih, Sila Dtg Lagi....
Google
 
Image header © Bro_Rick | Layout design by UjangMD
/* Theme Name: Manhattan Theme URI: http://www.manhattanray.com/manhattan Description: Manhattan 4.2 Version: 4.2 Author: Manhattan Ray Tags: black, white, fixed-width, right-sidebar */ body{ margin:0; font-family: Arial, Helvetica, Georgia, Sans-serif; font-size: 12px; text-align: left; vertical-align: top; background: black; color: white; } body,h1,h2,h3,h4,h5,h6,address,blockquote,dd,dl,hr,p,form{ margin: 0; padding: 0; } #wrapper{ margin: 0 auto 0 auto; width: 1001px; height: 100%; overflow:hidden; padding: 0; text-align: left; background: silver; } #container{ float: left; width: 702px; height: 100%; overflow: hidden; margin: 0 10px 0 20px; display:inline; /* because IE doubles set margins */ font-family: "trebuchet ms",times,arial; font-size: 14px; } #header{ width: 680px; height: 330px; padding: 10px; background:url (http://talianhayat.com/wp-content/uploads/2011/01/redas1.jpg); border: 1px solid black; border-top: 0; margin-bottom: 10px; } /* start: pagemenu */ /* NOTE: Unlike most Suckerfish dropdowns */ /* This code uses the pagemenu division as the */ /* relative datum, not the top list items */ /* Be aware of this, if you play with the pagemenu codes */ #pagemenudiv{ width: 702px; height: 22px; background:#242424; position:relative; } #pagemenudiv ul{ margin: 0; padding: 0; list-style-type:none; } #pagemenudiv ul li{ float:left; text-align:center; } #pagemenudiv ul li a{ display:block; height: 18px; padding-top:2px; padding-left: 5px; padding-right: 5px; border: 1px solid #242424; float:left; font-size:14px; font-family: times,arial; font-weight: 500; text-decoration:none; text-transform: uppercase; color: white; } #pagemenudiv ul li a:hover{ background: white; color: #242424; } /* sub pages below */ #pagemenudiv li ul{ position: absolute; display: none; background: black url(graphics/submenubg.jpg); width:702px; height: 25px; top: 22px; left: 0px; } #pagemenudiv li > ul{ top: 22px; left: 0px; } #pagemenudiv li.over ul, #pagemenudiv li:hover ul{ display:block; } #pagemenudiv li ul a{ border: 1px solid black; font-size:16px; padding-top: 2px; height: 20px; text-transform: none; background: black url(graphics/submenubg.jpg); color: #bbb; } #pagemenudiv li ul a:hover{ background: black url(graphics/submenuhoverbg.jpg); color: #242424; } /* end: pagemenu */ #content{ width: 702px; color: black; } /* start: sidebar codes, except for calendar and links */ #sidebar{ float: left; width: 227px; border: 1px solid black; padding: 10px; background: #e8e8e8; margin: 10px 20px 10px 0; display:inline; /* because IE doubles set margins */ color: black; } #sidebar ul{ list-style-type: none; margin: 0; padding: 0 10px 0 10px; } #sidebar ul li{ margin: 5px; padding: 10px; background: #555; color: #ccc; } #sidebar ul > li{ border: 1px solid black; } #sidebar ul li li{ border: 0px; } #sidebar ul li h2{ background: black url(graphics/sidebarh2bg.jpg); height: 17px; padding-top: 1px; padding-left: 5px; font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 14px; color:#242424; } #sidebar ul ul li{ padding: 0; line-height:24px; } /* end: sidebar codes, except for calendar and links */ #footer{ clear:both; width: 993px; padding:4px; position:relative; background: #323232; color: #bbb; } span.footercredits{ position: absolute; left: 410px; } /* start: anchor/link codes, except for page menu */ #header a{ text-decoration: none; color: #bbb; } #header a:hover{ text-decoration: overline underline; color: #fff; } #content a{ text-decoration: none; color: #343434; font-weight: 600; } #content a:hover{ text-decoration: overline underline; color: #000000; } #sidebar a{ text-decoration: none; color: #ccc; } #sidebar a:hover{ text-decoration: underline overline; color: white; } #footer a{ text-decoration: none; color: #bbb; } #footer a:hover{ text-decoration: underline overline; color: white; } /* end: anchor/link codes, except for page menu */ .aligncenter, div.aligncenter { display: block; margin-left: auto; margin-right: auto; } .alignleft { float: left; } .alignright { float: right; } hr{ border: 1px solid #484848; } acronym{ color: #484848; font-weight: 600; } blockquote{ border-top: 1px solid black; border-bottom: 1px solid black; padding: 10px; margin:10px; background: #b0b0b0; } h1{ font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 24px; padding: 0 0 10px 0; } .post{ padding: 10px 0 10px 0; } .post h2{ font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 18px; } .entry{ line-height: 18px; } p{ padding: 10px 0 0 0; } p.postmetadata{ border-top: 1px solid #444; border-bottom: 2px solid black; margin: 10px 0 0 0; } .navigation{ padding: 10px 0 0 0; font-size: 14px; font-weight: bold; line-height: 18px; } table#wp-calendar{ width: 100%; } .comments-template{ margin: 10px 0 0; border-top: 1px solid #ccc; padding: 10px 0 0; } .comments-template ol{ margin: 0; padding: 0 0 15px; list-style: none; } .comments-template ol li{ margin: 0px; line-height: 18px; padding: 10px; border-bottom: 1px solid #444; } .comments-template ol li.alt{ background: #aaa; border-bottom: 1px solid #444; } .comments-template h2, .comments-template h3{ font-family: Georgia, Sans-serif; font-size: 16px; border-bottom: 1px solid black; } .commentmetadata{ font-size: 12px; } .comments-template p.nocomments{ padding: 0; } .comments-template textarea{ font-family: Arial, Helvetica, Georgia, Sans-serif; font-size: 12px; } .comments-template img{ border: 1px solid black; }